Urejanja vrta se je smiselno lotiti skupaj z urejanjem hiše

Okolico našega doma seveda ne predstavlja sama stavba, pač pa tudi vrt okrog nje, zato ga moramo lično urediti, saj bomo lahko samo tako uživali v udobju našega doma. Najbolje je, da se urejanja vrta lotimo že v sklopu gradnje naše hiše, vendar je realnost velikokrat takšna, da urejanje vrta počaka nekaj mesecev, da so notranji prostori hiše ter njena zunanjost popolnoma končani, šele nato pa pričnemo razmišljati o tem, kje bo raslo kakšno okrasno drevo, kam bomo postavili vrtno pohištvo in kam bomo posadili nam najljubši okrasni grm. Če se urejanja vrta lotimo skupaj z urejanjem hiše, lahko vso zadevo izpeljemo nekoliko bolj koherentno, vendar lahko vrt uredimo tudi, če smo se njegovega urejanja lotili nekoliko kasneje.

Urejanje vrtov

V sklopu urejanja vrta se lahko odločimo za namestitev letne kuhinje

Ko se lotimo ureditve okolice hiše je potrebno tehtno razmisliti o celotnem konceptu našega dvorišča. Dvorišče mora biti na nek način povezano z našim bivalnim prostorom, zato se arhitekti velikokrat odločajo, da izpeljejo zunanji prostor za druženje kar iz dnevne sobe. Vsekakor je zelo dobro, če se zunanje površine, namenjene druženju, na nek način stikajo z bivalnimi prostori, saj bo tako veliko enostavneje postreči goste, poskrbeti za poskrbeti za pripravi hrane, v kolikor nima kuhinje nameščene tudi zunaj. V kolikor pa uživamo v pripravljanju hrane zunaj, si lahko v sklopu urejanja vrta poleg žara umislimo še pravo letno kuhinjo ter v toplih mesecih pripravljanje hrane preselimo na prosto. Ob letni kuhinji si moramo seveda umisliti vrtno pohištvo, ki bo udobno in prijetno za sedenje ter večurno uživanje s prijatelji. Dan danes so moderna pohištva v svetlejših tonih, nemalokrat se ljudje odločijo celo za vrtno pohištvo bele barve. Pri urejanju letne kuhinje nikakor ne smemo pozabiti na vse priključke, ki jih potrebujemo – priključek za vodo in elektriko sta tako nujna.

 

Nikakor ne smemo pozabiti na senco, ki jo bomo, sploh v vročih poletnih dneh, nujno potrebovali. Narediti moramo načrt, kako bomo ustvarili zadostno senco v zunanjem prostoru. Pri tem se nam nikakor ni potrebno omejiti zgolj na klasičen senčnik ali nadstrešnico, saj obstaja še mnogo elegantnih možnosti, kot so na primer pergola za zunanjo dnevno sobo in jedilnico, jadro za bolj sodoben videz ali velik senčnik, ki visi z drevesa.

 

Na drugi strani pa pri urejanju vrta ne smemo pozabiti na svetlobo, ki jo bomo potrebovali, ko se stemni. Za ambientalno svetlobo lahko poskrbimo po celotnem vrtu, na mestu za druženje pa bomo potrebovali nekoliko boljšo razsvetljavo.

Pri ureditvi okolice hiše ne smemo pozabiti na zasaditev okrasnih dreves

Seveda pa pri urejanju vrta nikakor ne smemo pomisliti zgolj na to, kje bo stalo vrtno pohištvo, pač pa ga moramo opremiti z vsemi drugimi detajli, ki jih na domačem vrtu želimo in pričakujemo. Skoraj vsak vrt potrebuje tudi zelenje. Pri izboru rastlin, ki jih bomo na našem vrtu posadili, je potrebno upoštevati zares veliko stvari. Najprej se moramo odločiti, katere rastline so nam všeč in jih je tako pri urejanju vrta sploh smiselno uporabiti. Potem je potrebno ugotoviti, kakšna lega izbranim rastlinam ustreza in preveriti ali jim jo lahko ponudimo. Seveda ni pomembna zgolj lega terena, pač pa tudi prst, saj različnim rastlinam ustrezajo različne vrste prsti. Ko bomo ugotovili, kakšna je sestava tal, bomo lahko zasnovali čudovit tematski vrt, rastline pa bodo v njem odlično uspevale.

Okrasna drevesa

Ko se odločimo za vrt, se je treba zavedati, da se njegovo urejanje nikoli ne konča

Tudi, ko okolico hiše enkrat zaključimo, bomo morali vrt sproti urejati. Urejanje vrtov vključuje najrazličnejša dela, kot je na primer obrezovanje drevja in grmičevja, košnja trave ter odstranjevanje plevela. Pri tem potrebujemo številna znanja, da bo naš vrt ves čas ostal lep, okrasna drevesa pa bodo lahko nemoteno rasla. Pri vsem skupaj velja omeniti, da je drevesa tu in tam potrebno tudi obrezati – čeprav je to v primeru okrasnih dreves redkeje, sadna drevesa pa je v želji po sočnih sadežih potrebno redno (in pravilno) obrezovati.

Storitve ureditve okolice ponujamo tudi v podjetju Tisa d.o.o.

Velikokrat pa se ljudje odločijo, da bodo urejanje okolice hiše raje prepustili profesionalcem. Tudi v podjetju Tisa d.o.o. se ukvarjamo z urejanjem vrtov in ureditvijo okolice hiše. Strokovna ureditev vrta ali parka vam zagotavlja varnost v primeru vetra, močnih padavin in snega, saj šibke veje odstranimo, poskrbimo pa tudi za dobro splošno stanje dreves v vašem vrtu. Pravilno obrezana drevesa z zdravimi koreninami so stabilna, imajo dolgo življenjsko dobo in so hkrati lepša na pogled. Z ureditvijo vrta boste torej poskrbeli tudi za estetsko plat. V želji po dodatnih informacijah o ureditvi domačega vrta nas lahko kontaktirate preko telefona ali elektronske pošte. Pred izvedbo same storitve se bomo z vami pogovorili in pri izvedbi natančno upoštevali vaše želje, ki jih bomo nadgradili s svojim strokovnim znanjem in večletnimi izkušnjami in tako poskrbeli za čudovit izgled vašega vrta