Urejanje okolice vrtov in hiš po meri posameznika

V podjetju Tisa nudimo celoten nabor gozdarskih in arborističnih storitev, med katere sodi tudi urejanje okolice. Ponujamo arboristično ureditev vrta in okolice hiše, blokov, gospodarskih objektov, urbanih okolij ipd. Smo kvalificirano podjetje na področju podajanja ocene tveganja za drevo. Pri nas delujejo mednarodno usposobljeni strokovnjaki s področja arboristike, ki pred samo ureditvijo okolice preverijo zdravstveno stanje dreves in njihove rastne razmere, podajo oceno statičnosti, jih popišejo ter podajo svoje strokovno mnenje. Del urejanja okolice predstavlja podiranje dreves, ki so v slabem stanju, in odstranitev njihovih panjev do globine 30 cm. Na tak način zagotovimo, da bo na mestu, kjer je nekoč stalo posušeno, poškodovano ali nestabilno drevo, kmalu zrastlo in se razbohotilo mlado, zdravo in lepo drevesce.  Storitve urejanja okolice ponujamo podjetjem, javnim ustanovam ter posameznikom. Če bi radi polepšali izgled svoje okolice, jo osvežili in pomladili z okrasnimi drevesi ali grmovnicami, nas pokličite in dogovorili se bomo za termin, ko vas lahko brezplačno obiščemo in si ogledamo stanje na terenu. Naši strokovnjaki bodo ocenili, katera dela je treba izvesti na površini, ki jo urejamo, in s katerimi drevesi ali grmovnicami bi bilo najbolje zamenjati obstoječo vegetacijo. Pri delu tesno sodelujemo s stranko, zato poiščemo najboljšo rešitev, ki bo zadovoljila vaš okus, želje in potrebe.

Arborist med urejanjem okolice

Ureditev vrta in okolice hiše prepustite profesionalcem

Drevesa so veličastne in mogočne rastline, ki lahko s svojo pojavo okrasijo vašo okolico ali pa negativno vplivajo na njeno varnost in izgled. Stara, bolna in nestabilna drevesa je treba odstraniti ali obrezati njihove veje, saj v primeru poslabšanih vremenskih razmer predstavljajo nevarnost zrušitve. Tudi obrezovanje vej je prava umetnost, saj se mora tega lotiti strokovnjak za arboristiko, ki ve, kje in pod kakšnim kotom jih posekati. Samo tako lahko zagotovimo pravilno rast krošnje, ki bo služila svojemu namenu – to je nudenje sence, vlaženje zraka in zniževanje temperature – poleg estetskega učinka, ki je pomemben v urbanih okoljih. Če je bilo drevo napačno izbrano, lahko doseže preveliko velikost za prostor, v katerem se nahaja. To je moteče tako za prostor kot za samo drevo, ki vse težje sobivata skupaj. Prav zato se je treba pred odločitvijo, katera okrasna drevesa ali okrasne grmovnice posaditi, posvetovati z arboristom, ki bo svetoval, katera rastlina je najprimernejša za določen prostor. Ocenil bo tudi, katera lokacija na vrtu, v parku ali ob hiši je najprimernejša za posaditev drevesa ter katere točke so neugodne in se jim velja izogibati. Drevesa, ki so bila napačno posajena ali se je zanje skrbelo na nepravilen način (denimo z nepravilnim obrezovanjem, pomanjkanjem vode ali gnojenja), sčasoma postanejo nepotreben strošek, saj jih je treba odstraniti ali pogosteje vlagati v njihovo nego.

Okrasna drevesa v mestih zahtevajo posebno skrb

Eden izmed glavnih pogojev za to, da mestna drevesa dobro uspevajo, je, da imajo njihove korenine v tleh zagotovljenega dovolj prostora in zraka za svojo rast. Kar pa je v mestih pogosto nemogoče zagotoviti. V urbanih okoljih velikokrat pride do poškodb korenin dreves, ki ostanejo nezaščitena med gradbenimi deli. Poškodbe koreninskega sistema nastajajo tudi zaradi zbitih tal. Onesnaženost je v mestnem okolju izrazitejša in tudi to negativno vpliva na rast drevesa. Nepravilno ali nezadostno obrezana mlada drevesa se nam v starosti lahko maščujejo s krhkimi vejami, ki so zelo nevarne za ljudi in okolico v snegu, dežju in močnih sunkih vetra. Pred začetkom urejanja okolice arboristi najprej skrbno pregledajo obstoječa drevesa in poiščejo, kje so točke potencialnega loma, ter katere odmrle in nalomljene veje je treba odstraniti.

 

Mulčer med urejanjem vrta

 

Okrasne grmovnice bodo popestrile vaš vrt

Pri odločanju za posaditev okrasne grmovnice v svoj vrt ali atrij (pogosto pa jih srečamo tudi v mestih) naj vam pomaga arborist. Svetoval vam bo, katere kombinacija rastlin izbrati, da bo vrtiček izgledal privlačno skozi vse leto. Poleg vizualne popestritve, privabljajo okrasne grmovnice različne živali – koristne žuželke in ptice, ki si bodo v njih uredile gnezda. Prehranjevale se bodo s škodljivci, ki napadajo zelenjavni ali sadni vrt. Če želite privabiti točno določeno vrsto ptice, se morate najprej pozanimati, na kateri višini gnezdi, saj boste tako lažje izbrali grmovnico primerne višine. Ta rastlina bo v vaš vrt pripeljala tudi opraševalce – metulje in čebele.

Ureditev vrta z okrasnimi drevesi je lahko dvorezen meč

Okrasna drevesa so priljubljena izbira pri urejanju domačih vrtov. Pred nakupom sadike okrasnega drevesa vam priporočamo posvet pri arboristu. Ocenil bo, ali se bo drevo dobro vklopilo v vaš prostor. Če je premajhno, vrt pa zanj prevelik, se bo njegova pojava v njem izgubila. In obratno – preveliko drevo bo v malem vrtu delovalo moteče, pa tudi njegova rast bo otežena. To vodi v oslabitev drevesa in odmiranje vej, kar je lahko izredno nevarno. Usposobljen strokovnjak vam bo podal točna navodila, kako skrbeti za posamezno drevo. Prepozni poskusi usmerjanja rasti drevesa ne morejo odpraviti napak, ki so nastale v mladosti, zato je skrb za drevo odgovornost vsakega posameznega lastnika.