Urejanja okolice in vrta s pomočjo freze za zemljo v podjetju Tisa d.o.o.

Pomlad in poletje sta čas, ko se vsi lotevamo urejanja okolice svojih domov. Ob lepem, sončnem in toplem vremenu, si nas večina želi preživeti kar se le da veliko časa na prostem in urejeno dvorišče nam je pri tem več kot v pomoč. Vsekakor pa urejanje okolice hiše ni opravilo, ki bi se ga lotili brezglavo. Pri ureditvi okolice je najpomembnejši prav načrt. Že pred urejanjem moramo skrbno premisliti, kaj od svojega dvorišča želimo in na kak način bomo na njem preživljali svoj prosti čas.

 

Pet korakov do čudovito urejenega dvorišča

 

Urejanje okolice našega doma skušajmo razdeliti v pet sklopov:

- sanjski vrt
- prostor za druženje
- prostor za rekreacijo
- estetski objekti
- vodno telo

 

Urejanje okolice hiše s sadikami dreves in cvetlicami

 

Urejanje okolice vrta s sadikami dreves in cvetlicami

Skoraj ni človeka, ki si v okolici svojega doma ne bi želel sanjskega vrta. Nič ne de, če niste zagreti vrtičkar, svoj sanjski vrt lahko opremite tudi z različnimi cvetlicami in drevesi ali grmovnicami, ki bodo krasile vaše dvorišče ob enem pa ne bodo zahtevale veliko dela. Če niste preveč zagreti obdelovalec vrta, vam svetujemo, da se odločite za nakup zimzelenih rastlin in trajnic. Te rastline bodo zelo hvaležne, zahtevajo malo skrbi in ne povzročajo veliko dela, hkrati pa bodo vaš vrt krasile skozi celo poletje. Za začetek lahko okoli hiše posadite živo mejo ali grmovje, ki bi poleg zelene popestritve služilo zelena ograja vašega dvorišča. Priporočamo vam zimzelene lesene rastline kot so navadni gaber, lovorikovec ali pa smaragdno cipreso. Če se vam zelena živa meja zdi preveč pusta, si lahko namesto nje umislite tudi različne cvetoče rastline. Nezahtevne trajnice oziroma cvetlice za začetnike, ki jih priporočamo so hermelika, ameriški slamnik, tulipan in narcise.

 

Poleg grmičevja in cvetnih rastlin, lahko okolico okrasite z drevjem. Za osenčeno okolico vam priporočamo visoka drevesa kot so lipa, jerebika ali hrast. Če si želite nekoliko nižje drevo, pa lahko izbirate med javorjem, kanzanom ali ameriškim drenom. Seveda se lahko odločite tudi za zasaditev sadnega drevja, kamor uvrščamo jablane, slive, spomladi pa vas bodo navduševale tudi čudovito cvetoče češnje.Kljub vsemu pa naj poudarimo, da se morate preden se odločite za to, da rastline posadite, pozanimati o tem, kakšno lego rastline potrebujejo ter kakšno prst imajo rade, saj bo od vsega tega odvisno ali bodo rastline uspevale ali ne.

 

Ne pozabite na miren kotiček za druženje z najdražjimi

 

Seveda pa si na svojem dvorišču vsak želi tudi kotička, kjer bo lahko svoje proste trenutke brezskrbno preživljal s svojimi najdražjimi. Naj si gre za popoldansko kavico, branje knjige ali morda odlično kosilo s prijatelji in družino… pri urejanju vrta in okolice nikakor ne smemo pozabiti na prostor za druženje. Na dvorišču lahko postavimo klopi in mizo, seveda pa ne smemo pozabiti na senco, ki nas bo ščitila pred sončnimi žarki in nam v največji vročini zagotavljala prijeten hlad. Senco si lahko zagotovimo z različnim rastlinjem, seveda pa se lahko odločimo tudi za nadstrešnico ali postavitev paviljona. Poleg družabnega kotička, lahko sezidate peč ali zunanji kamin, kjer se bodo pekle vaše specialitete za goste. Če boste poskrbeli še za barvno in oblikovno usklajenost zunanjega pohištva, vam zagotavljamo, da se boste tako vi kot vaši gostje na dvorišču počutili več kot prijetno.

 

V urejanje okolice vključite cvetje

  

Delček dvorišča namenite tudi rekreaciji

 

Če je vaše dvorišče večje, se lahko pri urejanju okolice odločite tudi, da boste delček svojega dvorišča posvetili različnim rekreacijskim dejavnostim. V senci dreves si lahko umislite jutranji trening joge ali pa si na travnatem delu igrišča postavite mizo za namizni tenis. Če je vaše dvorišče večje ga lahko delček tudi betonirate in si na betonskem delu postavite drog ter tablo in koš. Prijateljska večerna tekma ob toplih poletih večerih in kasnejša pijača na prijetnih stolih, ki ste jih postavili v prostor za druženje, bosta neprecenljiva.

Različne skulpture in vodna telesa dvorišču dodajo piko na i

Pri ureditvi okolice doma pa nikakor ne smete pozabiti na estetske objekte. Če imate večje dvorišče, lahko zgradite vrtni paviljon. Svoj čar pa bodo dvorišču dodala tudi vodna telesa – vodna fontana ali manjše jezero lahko dvorišču dodata tisto piko na i, ki ste jo ves čas iskali.

 

Urejanje okolice in vrta - sajenje sadnega in okrasnega drevja

  

Profesionalno urejanje vrta in okolice z nami

 

V podjetju Tisa d.o.o. se ukvarjamo s profesionalno ureditvijo okolice. Ponudimo vam lahko pester nabor storitev, med drugim tudi svetovanje pri izbiri sadik in dreves. Ker pa se zavedamo, da je med vami kljub vsemu kar nekaj ljubiteljev vrtičkanja, vam v Tisi ne ponujamo samo urejanja okolice, pač pa se lahko odločite tudi za ureditev vrta. Da bo dvorišče čudovito in kvalitetno urejeno, bomo poskrbeli s frezo za zemljo, s frezanjem vrta pa bomo dosegli to, da bo prst bolj rahla, rastline pa bodo v njej tako bolje uspevale.