Star les je najpametneje predelati v posebnih centrih za lesno biomaso

Lesna biomasa

Star les nikakor ne sodi na odpad, saj ga je mogoče uporabiti kot dragocen vir energije. Najrazličnejši stari lesni ostanki oziroma biomasa se torej lahko predelajo in nato izkoristijo za ogrevanje, pa tudi za nekatere druge namene – npr. kot vir pridobivanja električne energije.

 

 

 

 

Lesna biomasa (peleti, sekanci idr.) omogoča okolju prijazno ogrevanje

Obstaja precej prednosti, povezanih s tem, da se za ogrevanje uporablja lesna biomasa. Peleti, ki sodijo med najbolj tipične »predstavnike« v tej kategoriji, sicer nikakor niso edina možnost za vse, ki vas zanima ogrevalna biomasa. Pelete denimo vse pogosteje zamenjujejo lesni sekanci, ki so praviloma cenovno ugodnejša rešitev. Ne glede na to, za katero obliko se odločite, pa je mogoče reči, da je (star) les zagotovo ena najbolj ekoloških možnosti ogrevanja. Količina ogljikovega dioksida, ki nastaja pri izgorevanju tega materiala, je identična tisti, ki bi se sprostila, če bi debla strohnela v gozdu. Tako ne prihaja do dodatne obremenitve okolja oz. do učinka tople grede (govorimo o »CO2 nevtralnosti«), kar je izredno pomembna prednost, ki jo imajo peleti in druga biomasa pred fosilnimi gorivi. Lesna biomasa za ogrevanje se običajno, če izvzamemo drva, pridobiva prav iz starega lesa, ki bi drugače najverjetneje končal na smetišču. To je še razlog več, zakaj gre za okolju prijazno izbiro, saj pogosto temelji na principu »ponovne uporabe« starega. Uporabijo se lahko najrazličnejši stari lesni ostanki. Dodatna prednost pa je ugodnejša cena biomase v primerjavi z mnogimi drugimi vrstami goriv, denimo v primerjavi s kurilnim oljem ali plinom, pri čemer še posebej izstopajo lesni sekanci in drobljenci. Paziti morate sicer na to, da vedno upoštevate vsebnost vode, saj boste tako lažje primerjali realne cene biomase za ogrevanje. Če je le mogoče, je priporočljivo, da nakup opravite tam, kjer se cena določa glede na maso suhe snovi.

Drobljenci so med drugim uporabni za vrtno zastirko

Še ena izmed možnosti, kako uporabiti star les, so torej drobljenci. Pri različnih opcijah gre predvsem za razlike v granulacijah, pri čemer se lahko velikost posameznih kosov znotraj posamezne vrste razlikuje. Drobljenci ne pridejo v poštev le kot vir toplotne ali električne energije, ampak se poleg tega pogosto uporabljajo kot zastirka na vrtu. Kakovostna zastirka je nedvomno izjemno pomembna, česar se izkušeni vrtičkarji zelo dobro zavedajo. Ena osnovnih nalog zastirke je preprečevanje prehitrega izhlapevanja vode, s čimer se močno zmanjša potreba po zalivanju – prst bo ostajala celo v vročih poletnih mesecih primerno vlažna. Hkrati bo prst mnogo bolj rahla, kot bi bila, če zastirke ne bi uporabljali. Poleg tega bo premišljeno izbrana zastirka pomagala pri zaviranju plevela, s čimer boste prihranili veliko časa in energije. Za povrh pa deluje zastirka kot nekakšna toplotna odeja, ki preprečuje uhajanje toplote, obenem pa zagotavlja zaščito pred ekstremno visokimi temperaturami ali pred zelo hudim mrazom. Zastirka torej učinkuje kot varovalna plast, ki poskrbi, da ostajajo lastnosti prsti mnogo stabilnejše, pridelek pa posledično bolje uspeva. Čeprav so načeloma možne zastirke iz anorganskih materialov, so precej bolj priporočljive (in razširjene) organske zastirke, kamor sodijo zastirke iz drobljencev, saj z njimi deloma nadomestimo potrebo po gnojenju.

Lesni sekanci

Se vam kopičijo stari lesni ostanki oziroma star les? Pokličite nas!

Ne veste, kako bi porabili star les? V podjetju Tisa iz Ljubljane smo vzpostavili poseben predelovalni center. Stari, neuporabni kosi pohištva, koščki porušenega ostrešja, veje, stari okenski okvirji ali vrata, zaboji ipd. dobijo v tem centru »drugo priložnost«, saj se zbrana biomasa uporablja za pridobivanje sekancev in drobljencev različnih granulacij. Če bi se torej želeli znebiti starega lesa, nas pokličite in dogovorili se bomo za termin, ko bi bil možen prevzem. Odvoz sicer poteka od ponedeljka do petka, od 7. ure zjutraj do 19. ure zvečer. Sprejemamo vse naštete stare materiale, ki so za vas neuporabni. Če ti vključujejo manjše koščke kovine, npr. stare žeblje, to ni težava, vendar pa star les ne sme biti pomešan s plastiko.

Lesna biomasa se predela v drobljence v trifaznem procesu

Da bi nastali drobljenci, je potreben postopek, ki vključuje tri ključne korake. V našem centru, ki ga najdete na naslovu Cesta v Prod 84, bomo star les najprej zdrobili s pomočjo primarnega drobilca. Nato pa bo sledila še uporaba sekundarnega drobilca. V zadnji fazi pa postopek zaključimo s sejanjem s sitom. Proces prilagajamo tako, da sta granulacija in kakovost končnega materiala prilagojeni specifičnemu namenu uporabe. Kombiniranje različnih tehnik nam omogoča, da se zares v celoti prilagodimo potrebam vsakega posameznega naročnika. Če se zanimate za nakup, vam bo verjetno koristila informacija o tem, da se kot obračunska tarifa uporablja tona suhe snovi. V podjetju Tisa smo vam na voljo tudi v primeru, da potrebujete profesionalno ekipo za čiščenje zaraslih površin. Četudi gre za zahtevnejše terene, se bomo potrudili, da bo delo opravljeno resnično brezhibno – odstranili bomo vse stare veje, trnje ipd. Zbrane ostanke pa bo mogoče nato porabiti za predelavo v našem sodobnem centru za biomaso, kjer so nam na voljo najnaprednejši stroji.