Sajenje dreves: Sajenje sadnih in gozdnih dreves, cipres in žive meje

Sajenje dreves, predvsem sadnih, je pomembno, saj z njim vzdržujemo naravni ekosistem in nadomestimo posekana drevesa. Poleg sajenja sadnih in gozdnih dreves pa je čedalje bolj priljubljeno tudi sajenje cipres ter drugih sadik za živo mejo.

 

Sajenje dreves

Čas in kraj sajenja sadnih in gozdnih dreves ter sadik za živo mejo

Ne glede na to, ali smo se odločili za sajenje sadnega, sajenje okrasnega ali sajenje dreves v gozdu je najbolj pomemben čas in kraj sajenja.
Sajenje za sadiko pomeni spremembo, na katero se mora prilagoditi, zato je prav, da pri sajenju upoštevamo da bo tudi kraj vsaditve stalen.
Najbolj idealen čas za sajenje sadnih dreves je takrat, ko sadnim drevesom, odpade listje, saj to pomeni, da ima sadno drevo mirovanje.
Čas sajenja sadnih dreves je čas »brezlistja« pri sadnih drevesih,  vse do pričetka spomladanskega brstenja, vendar je pomembno, da ima presajeno sadno drevo dovolj časa, da se ukorenini.
Zavedati se moramo tudi, da ne glede ali sajenje drevesa poteka pozno jeseni ali zgodaj spomladi in kljub temu, da drevo počiva, korenine drevesa rastejo ves čas, razen v času zamrznjenih tal.
Čas »brezlistja« je primeren čas tudi za presajanje ostalih rastlin npr: ciprese.. ipd, ki se ravno tako, kot sadna drevesa in večino grmičevja, presajajo v času mirovanja narave.
Posebnost pri sajenju iglavcev je v tem, da imajo krajše obdobje mirovanja, zato se presajajo od sredine avgusta do sredine Septembra, saj pred zimo korenine še enkrat močneje poženejo in se ukoreninijo.

Nega dreves po sajenju

Sajenje drevesPo presaditvi je pomembno sadno drevo zaščititi pred škodljivci iz okolja z mrežami proti glodavci, ipd, mu dati oporni količek in poskrbeti za dovolj vlažno zemljo z zalivanjem. Prvo leto se ne priporoča gnojenje, saj to sadno drevo prisili, da v iskanju hrane močno razvije korenine in se posledično močno ukorenini.
Živo mejo, npr.: ciprese, ki so pogosto v bližini cest, je potrebno zaščiti pred soljo, ki jo v zimskem času nasipajo komunalne službe na cesto, saj jo le ta težko prenaša.

Sadike okrasnih dreves iz največjih drevesnic Evrope v Ljubljani

Pri podjetju Tisa d.o.o. lahko izberemo veliko številko sadik okrasnih, sadnih in gozdnih dreves za sajenje in sadik za sajenje žive meje, npr: cipres ipd – izberemo pa lahko tudi cenovno ugodne velike sadike okrasnih dreves.
Poleg sadik, nam nudijo storitev sajenja dreves in obrezovanja dreves, vključno s poseko, frezanjem štora (panja) , dostavo zemlje, vgradnjo cevi za zračenje in gnojenje.