Pravilen posek dreves, ko ta postanejo moteča ali celo nevarna

Kadar drevo postane preveč moteče ali celo nevarno za okolico in težav s pravilno nego ni mogoče več omiliti, se je najbolje odločiti za pravilen posek dreves. Na žalost je v mnogih primerih razlog za podiranje dreves predvsem nepravilna nega drevesa v preteklosti (prepozen začetek nege in napačno obrezovanje), napačna izbira drevesne vrste in mesto zasaditve v samem začetku ali gradbeni poseg, ki poškoduje koreninski sistem.

Pogosti razlogi za pravilen posek dreves:

  • gradnja novega objekta na mestu dreves;
  • nova ureditev vrta;
  • agresivne korenine posamezne drevesne vrste, npr. oreha;
  • plitev koreninski sistem v kombinaciji z neprimerno višino (smreka);
  • alergijske reakcije ob cvetenju (breza, jesen, javor …);
  • večje poškodbe debla;
  • slabo stanje drevesa (pojav gliv oz. drugih škodljivcev, sušenje zaradi soljenja cest, itd.)

 

Pravilen posek dreves in spravilo lesa zahtevno in nevarno opravilo

Pravilen posek drevesSečnja je gozdarska dejavnost, s katero se iz gozda odstranjuje drevesa. Letni gozdni posek je v enem letu predvidena količina posekanega lesa v gozdu. Posek (in spravilo lesa) je lahko v določenih situacijah zelo zahtevno in nevarno, vendar vedno izvedljivo opravilo. Potrebna je izbira pravilnega načina in potrebne opreme s strani izvajalca. Pomembno je tudi, da ima izvajalec sklenjeno primerno zavarovanje v primeru, da kljub upoštevanju varnosti in pravilnemu pristopu k delu, pride do morebitne poškodbe v okolici poseka.

Drevesa so običajno velika in lahko s krošnjo tehtajo tudi nekaj ton. Ko začnejo padati, postane njihovo gibanje nepredvidljivo in odvisno od številnih dejavnikov: terena, vetra, oblike krošnje, poškodb debla, zaseka, ščetine ... Vseh dejavnikov ne moremo predvideti in tudi najbolj izkušeni sekači se znajdejo v nevarnih situacijah.

 

Pravilen posek dreves, pogojen z izbiro ustreznega izvajalca, ključen

Pravilen posek dreves in izbira ustreznega izvajalca sta ključna dejavnika za zagotovitev varnosti.

 

Če imate v okolici hiše višje drevo, ki ga je zaradi varnosti, bolezni ali videza potrebno podreti oziroma posekati, nas pokličite. Strokovno usposobljeni arboristi si bodo ogledali teren ter vam svetovali, kaj je potrebno izvesti. Kakovosten in pravilen posek dreves in spravilo lesa dopolnjujejo tudi storitve, kot je frezanje štorov oz. drevesnih panjev. Nudimo tudi storitve odstranjevanja drevesnih štorov, po tem, ko je večji del drevesa že odstranjen in prodajo lesenih pilotov za gradnjo.

Obiščite nas.