Obrezovanje sadnega drevja – zakaj je potrebno obrezovanje drevja?


obrezovanje drevjaObrezovanje sadnega drevja je zahtevno opravilo, za katero potrebujemo veliko strokovnega znanja in nekaj izkušenj s tega področja. Če se odločimo za vzgojo sadnega drevja, ali pa imamo na domačem vrtu le majhno število sadnega drevja, moramo premisliti tudi o obrezovanju sadnega drevja, kateremu se nikakor ni moč izogniti. Dejstvo je, da bi drevje sicer rastlo in obrodilo plodove tudi, če ga ne bi redno obrezovali, vendar pa ima obrezovanje drevja tudi druge prednosti. Določamo in ohranjamo lahko obliko drevja ter višino in širino krošnje, kar nam lahko pomaga pri lažjem nadzorovanju sadovnjaka. Poleg tega sončni žarki ne morejo prodreti skozi gosto krošnjo. Če jo nekoliko zredčimo, bo sonce doseglo tudi notranjost drevesa, kar pomeni, da bo drevo bolj zdravo, večji pa bo tudi pridelek. Obrezovanje drevja torej ni nujnega pomena za preživetje drevesa, vsekakor pa gre za izjemno priporočljiv postopek. V podjetju Tisa izvajamo obrezovanje dreves v skladu s sodobnimi arborističnimi načeli, ki jih pri svojem delu strogo upoštevamo, ukvarjamo pa se tudi z obrezovanjem grmovnic.


Obrezovanje drevja – kdaj je primeren čas?


Obrezovanje drevja ni preprosto, zato se ga ne moremo lotiti brez predhodnega znanja ali morda celo izkušenj. Poznati moramo tudi primeren čas za obrezovanje drevja. Pri Izjemno bujni rasti drevesa lahko drevo obrežemo tudi takrat, ko je že ozelenelo, saj lahko na tak način nekoliko umirimo njegovo bujno rast. Obrezovanje drevja prilagodimo posameznemu drevesu. Najpogostejši čas obrezovanja je seveda zimski čas, obrezovanja sadnega drevja (nekaterega izmed njih) pa se lotimo poleti, saj bomo tako zmanjšali možnost nastanka okužbe z različnimi rastlinskimi boleznimi. Obrezovanje sadnih dreves lahko prepustite tudi strokovnjakom iz podjetja Tisa.


sadno drevje obrezovanjeObrezovanje sadnega drevja in potrebna oprema


Za obrezovanje sadnega drevja potrebujemo ne le znanje in izkušnje, temveč tudi ustrezne pripomočke in opremo, s pomočjo katere bomo lahko delo opravili kvalitetno. V podjetju Tisa se obrezovanja visokih dreves lotimo s pomočjo plezalne tehnike in z uporabo avtodvigal, saj takšna kombinacija tehnik zagotavlja doseganje najboljših rezultatov in pomeni visoko kvaliteto opravljene storitve. Zaupate nam lahko tudi sadno drevje – obrezovanje, podprto s strokovnim znanjem in izkušnjami, nad katerim boste zagotovo navdušeni Vabljeni v Tiso!