Obrezovanje drevja in žive meje za lepše in zdrave rastline

 

Obrezovanje drevjaObrezovanje drevja ima velik pomen za doseganje optimalne rasti in zdravih rastlin. Pomembno pa je, da se obrezovanja drevja lotimo na pravilen način, kar pomeni, da moramo imeti določeno znanje in nekaj izkušenj s tovrstnim delom. Zimski obrez izvajamo v drugi polovici zime (februarja in marca), saj so takrat drevesa v fazi mirovanja. Rez ni vezan le na čas, temveč je pomembno tudi, za katero vrsto rastline gre. To je še posebej pomembno pri sadnem drevju. Obrezovanja sadnega drevja se nikoli ne lotimo spomladi, če ne vemo, kakšna bo končna višina rastline. Nikakor pa ne smemo pozabiti tudi na živo mejo. Obrez žive meje je eno izmed pomembnejših opravil v procesu nege žive meje, tehnike obrezovanja pa se razlikujejo glede na starost, vrsto in trenutno stanje žive meje. Če želimo doseči primerno gostoto žive meje, moramo poskrbeti za primeren postopek obrezovanja v prvih letih, ko je rastlina še mlada. V podjetju Tisa izvajamo obrezovanje drevja, pri čemer nas odlikuje kar 37 let znanja in izkušenj. Če ne veste, kako se lotiti obrezovanja, nas obiščite v podjetju Tisa.


Obrezovanje žive meje – katero obliko izbrati?


Obrezovanje žive meje je pomembno tudi zaradi vzdrževanja oblike žive meje. Odločimo se lahko za najrazličnejše oblike, pri čemer lahko domišljiji pustimo prosto pot, nakar je naša naloga, da obliko žive meje tudi vzdržujemo in sicer z rednim obrezovanjem. Pri tem odrežemo le 10-15 centimetrov novih poganjkov, saj bomo tako ohranili primerno višino in obliko. S pravilnim načinom obrezovanja žive meje lahko rešimo tudi staro oziroma deformirano živo mejo. Postopku pravimo radikalna rez. Izvedemo ga tako, da živo mejo popolnoma obrežemo in ji tako omogočimo novo, gostejšo rast.


 sadno drevje obrezovanjeObrezovanje drevja na pravilen način


Če se obrezovanja drevja ne lotimo na pravilen način, primeren posamezni rastlini, lahko rastlino trajno poškodujemo. Pomembno je, da se pred pričetkom dela poučimo o pravilnem obrezovanju dreves. Držimo se pravila, da nikoli ne obrezujemo prezgodaj, prav tako pa je potrebno za obrezovanje izbrati primerno vreme in primerno opremo. Vse informacije o pravilnem načinu obrezovanja lahko dobite tudi pri strokovnjakih iz podjetja Tisa. Za vas bomo z veseljem tudi dobavili sadna drevesa različnih velikosti. Obiščite nas v podjetju Tisa.