Obrezovanje dreves, žive meje, grmovja – osnovne informacije

 

Obrezovanje dreves se zdi marsikomu relativno preprosto opravilo. Vendar pa gre v resnici za delo, ki zahteva ogromno znanja in izkušenj, če želimo, da bo to zares pravilno obrezovanje dreves. Podobno velja za obrezovanje grmovnic in za obrezovanje žive meje. Preden se lotimo dela, je zato potreben premišljen načrt …

 

Obrezovanje dreves in grmovnic

Zakaj je sploh potrebno obrezovanje dreves in kdaj se ga lotiti?

Osnovni razlog za obrezovanje dreves je, da s tem omogočimo, da rastlina doseže optimalno višino, krošnja pa določeno obliko. Včasih so nam sicer določene veje preprosto v napoto in jih želimo odstraniti, vendar moramo biti tu previdni, da ne povzročimo pretirane škode, saj lahko v skrajnem primeru rastlina celo odmre. Zagotovo je pravilno obrezovanje dreves osnovni sestavni del ustrezne nege, ki ima pozitiven vpliv na nadaljnjo rast in razvoj, hkrati pa pripomore k večjemu številu plodov, ki so obenem bolj kakovost. Za to delo moramo seveda izbrati najustreznejši čas. Načeloma se ga lahko lotimo v katerem koli delu leta, a večina strokovnjakov priporoča, da je najbolje izbrati poletje. To je namreč obdobje, ko je drevje izjemno aktivno. Tam, kjer smo naredili rez, se zato hitro ustvari zaščitni sloj. Določene prednosti ima tudi zima, saj takrat najlažje vidimo napake. Vsekakor pa se odsvetuje obrezovanje dreves, ko se zima počasi že zaključuje ali pa takoj na začetku pomladi.

Za pravilno obrezovanje dreves najlažje poskrbi strokovnjak

Kadar se dela loteva nekdo, ki nima dovolj znanja, običajno povzroči več škode kot koristi. Zelo dobro moramo namreč vedeti, kaj in koliko odrezati za najboljše učinke. V mislih morate imeti, da so rastline živa bitja, ki se tako hitro odzovejo na grobe posege. Razvoj se upočasni ali pa rastlina sploh ne napreduje več. Če je poškodba prevelika, pa celo odmre oz. se posuši. Še posebna previdnost je potrebna, če želim poskrbeti za pravilno obrezovanje sadnih dreves. Zdi se skorajda samoumevno, da je problematično, če odrežemo preveč vej. Vendar pa je po drugi strani prav tako težava, da mnogi odrežejo premalo. To velja predvsem za začetnike, ki so negotovi in skoraj pretirano previdni. Zagotovo bo mogoče doseči najboljše rezultate, če delo prepustite nekomu, ki se s tem ukvarja poklicno. Tako vam ne bo treba skrbeti niti glede estetike – krošnje bodo že kmalu enakomerno bujne namesto nenavadnih asimetričnih oblik, ki jih ustvarijo mnogi laiki.

 

Obrezovanje sadnega drevja

Obrezovanje je za manj izkušene precej nevarno

Še eden izmed razlogov, zakaj je obrezovanje dreves bolje prepustiti strokovnjakom oziroma specializiranim podjetjem, pa je, da je opravilo za tiste neizkušene precej nevarno, še posebej pri nadpovprečno visokih krošnjah. Že trenutek nepazljivosti hitro privede do resnejše nezgode. Poleg znanja in izkušenj zahteva delo ogromno spretnosti ter zbranosti. Vsekakor ni vredno tvegati svojega zdravja, še posebej ker je lahko profesionalno obrezovanje cenovno zelo ugodno. To vsakodnevno dokazujemo v podjetju Tisa. Naša ponudba združuje vrhunsko kakovost storitve, ki poteka z upoštevanjem najsodobnejših arborističnih smernic, in dostopne cene. Končni strošek je sicer odvisen predvsem od tega, kako visoko je drevje, kako zahteven je dostop, ali želite odvoz lesenih ostankov ipd. Z veseljem se oglasimo in si brezplačno ogledamo teren, kar nam bo omogočilo, da pripravimo natančnejšo ponudbo. Kot smo ugotovili v 37 letih delovanja, je mnogokrat najboljša kombinacija vrvne oz. plezalne tehnike in uporabe avtodvigala. Tudi zaradi dejstva, da imamo na voljo vso potrebno opremo, dosežemo mnogo boljše rezultate od tistih, ki se obrezovanja lotevajo zgolj občasno – in torej nimajo dostopa do vseh potrebnih pripomočkov. Če želite, bomo na koncu odpeljali veje in zasadili nova/dodatna drevesa – na voljo imamo sadike z ene največjih in najbolje založenih drevesnic v Evropi.

Poskrbimo tudi za obrezovanje žive meje in grmovnic

Naša storitev ne vključuje zgolj obrezovanja dreves, ampak smo vam med drugim na voljo za obrezovanje grmovnic. Kadar gre za moteče grmovje, ki ga želite odstraniti, da pridete do kakovostnih obdelovalnih površin, pa poskrbimo za mulčenje oziroma frezanje. Čeprav je obrezovanje grmovnic načeloma manj zahtevno kot pri drevesih, pa tudi tu rezultati ne bodo najboljši, če se tega dela loti nekdo, ki nima pravih izkušenj. Danes je sicer mogoče na spletu najti ogromno informacij, a te seveda ne morejo v celoti nadomestiti dolgoletne prakse na terenu. Včasih so navidezne malenkosti tiste, ki odločajo in močno vplivajo na nadaljnje uspevanje rastline. Še ena izmed možnosti je obrezovanje žive meje. Ker je živa meja pravzaprav nekakšna naravna ograja, jo morate razumeti kot pomemben dekorativni element okolice svojega doma, ki močno vpliva na celostni vtis. Tako si nikakor ne smete privoščiti površnosti. Dejavnosti, s katerimi se, poleg vseh naštetih, ukvarjamo, so še mulčenje, frezanje, prevzem odpadnega lesa, odkup in prodaja okroglega lesa, proizvodnja lesnih sekancev in drobljencev, posek in spravilo drevja, čiščenje zaraščenih površin z uporabo zmogljivih strojev, prodaja lesenih pilotov za gradnjo hiš in prodaja rabljenih strojev (profesionalni drobilci, stroji za ločevanje odpadkov itn.), ki so odlično ohranjeni. Vabljeni!