Mulčer – cena je odvisna od zmogljivosti naprave

 

Mulčerji imajo lahko precej različne lastnosti. Predvsem od lastnosti terena in materiala za mulčenje je odvisno, kakšno napravo bomo potrebovali v določenih pogojih. Če niste povsem prepričani, kateri stroj bi bil najprimernejši za vaše potrebe, kakšen kardan za mulčer potrebujete ipd., se je pred nakupom vedno smiselno posvetovati s strokovnjakom. Še ena možnost, še posebej če gre za izredno zahtevno delo, pa je, da poiščete podjetje, ki bo delo opravilo namesto vas – z uporabo zmogljive opreme je delo precej lažje in hitrejše.

 

Različne vrste mulčerjev

Pri čem (vse) se uporablja mulčer?

Predvsem glede na material, ki ga mulčimo oziroma drobimo/meljemo, ločujemo več vrst mulčerjev. Tako poznamo mulčer za travo, gozdarskega, poljedelskega, vinogradniškega ipd. Obstaja pa še univerzalna naprava, ki je primerna za različne terene in materiale. Za posameznika oz. izključno za domačo uporabo nakup univerzalnega stroja načeloma ni realna možnost, saj bi bil strošek previsok. Pri zahtevnejših opravilih se je zato bolje obrniti na profesionalce. V gozdu nam sicer mulčer pomaga predvsem pri čiščenju zaraščenih površin oz. pri tem, da preprečimo, da bi sploh prišlo do pretiranega zaraščanja. Primeren je za drobljenje in mletje vej, grmičevja ipd. Mulčenje je izvrstna metoda za pripravo tal na nadaljnje obdelovanje in za povečevanje kakovosti prsti. Material na koncu načeloma ostane na tleh, kar prepreči prekomerno izhlapevanje vode. Prst bo posledično ohranila optimalno stopnjo vlažnosti, kar bo omogočilo boljše uspevanje številnih rastlin, ki bo hkrati posledica obogatitve tal s hranili (v primeru kamnov so to npr. minerali). Obenem pa je to odlična rešitev za preprečevanje erozije in za upočasnjevanje razraščanja plevela.

Mulčer za travo se razlikuje od tistega za kamenje

Nikakor ni vseeno, s kakšno napravo se lotimo posameznega opravila. Če gre zgolj za mulčer za travo, zadostuje že zelo preprosta naprava. Po drugi strani pa mora biti poljedelski mulčer oziroma tisti, ki je namenjen drobljenju kamnov, mnogo robustnejši. Nujno je, da obratuje pri večji hitrosti. Delo drugače ne bo opravljeno optimalno. Še bolj problematično pa je, da lahko pride do okvare naprave. Če imate morda lastni mulčer za travo, torej vsekakor ni pametno, da ga preizkušate v pogojih, ki jim najverjetneje ne bo kos. Za kamenje se denimo najpogosteje uporablja posebna freza z visoko močjo, ki brez težav zdrobi debelejše kamne in celo manjše štore. Z njeno pomočjo je mogoče zelo hitro priti do plodovite obdelovalne površine. Prst bo homogena, zaradi česar bo uspevanje rastlin enakomerno. V podjetju Tisa za frezanje kamenja uporabljamo izjemno zmogljivo frezo Seppi supersoil. Z njo je možno drobljenje kamnov vse do globine 30 centimetrov, poleg tega pa se lahko pohvali z visoko hitrostjo vrtenja, in sicer 1000 obratov na minuto. Primerna je tudi za uporabo na gradbiščih (odpadni material, ki se zmelje, je mogoče kasneje uporabiti na makadamskih poteh ipd. ter ga s tem »reciklirati«). Bistvo je torej, da moramo v vsaki situaciji razmisliti, kateri bi bil resnično najustreznejši mulčer. Cena mulčerja je običajno povezana prav s tem, za katere materiale (vse) jo je možno uporabljati.

Kardan za mulčer – nepogrešljiv del vsake naprave

Čeprav se posamezni tipi naprav v mnogih značilnostih razlikujejo, pa obstaja nekaj pomembnih skupnih točk. Ena izmed njih je kardan. Gre za bistveni element, ki je namenjen temu, da se vrtilno gibanje prenaša med dvema gredema, med katerima je topi kot. Tudi kardan za mulčer je sicer na voljo v več različicah – strižni, s sklopko, s prostim tekom ... Če niste povsem prepričani, katerega bi bilo v vaši specifični situaciji najbolje izbrati, vam v podjetju Tisa z veseljem pomagamo s strokovnim nasvetom.

 

Mulčer za motokultivator ali traktor

Mulčer za traktor ali motokultivator  

Še posebej pri manjših površinah in za začetnike je najboljša izbira mulčer za motokultivator. Pri zahtevnejših opravilih pa pride v poštev mulčer za traktor. V primerjavi s tistim za motokultivator je tako mulčer za traktor pričakovano dražji. Če imate potrebo po uporabi zgolj občasno, je zagotovo precej bolje kot o nakupu mulčerja za traktor razmisliti o tem, da najamete nekoga, ki delo zares obvlada in ima na voljo najboljše stroje.

Komu zaupati mulčenje? Nova ali rabljena naprava?  

V podjetju Tisa poskrbimo, da bo mulčenje izvedeno hitro in profesionalno, čeprav gre za izjemno zahteven teren. Tla bodo že kmalu pripravljena na nadaljnjo obdelavo. Teren si še pred začetkom del ogledamo, zato bomo izbrali resnično najustreznejši stroj. Vabimo vas, da nas čim prej pokličete in se dogovorite za termin ogleda na terenu. Naš strojni park poleg že omenjene freze za drobljenje kamenja sestavljata še mulčer goseničar (z močjo 400 KS) in gumaš (moč 260 KS). Vsekakor je prav strojno čiščenje najboljša rešitev v primeru, da želite odstraniti grmovno vegetacijo s travniških površin, ki jih boste nato z lahkoto vzdrževali le s kosilnico. Če potrebujete mulčer pogosteje in se odločate za nakup, pa preverite našo ponudbo rabljenih strojev, ki so odlično ohranjeni, vendar mnogo ugodnejši od povsem novih naprav. Temeljit servis poskrbi za njihovo brezhibno delovanje. Tako jih boste brez težav uporabljali še vrsto let.