Kaj so mulčerji in kje jih najpogosteje uporabljamo?

Mulčerji so stroji, ki so namenjeni mulčanju rastlinskih ostankov v različnih panogah, najpogosteje pa jih uporabljamo v poljedelstvu, vinogradništvu, sadjarstvu ter čiščenju ostalih kmetijskih, komunalnih in infrastrukturnih površin.

 

Gozdarski mulčerjiZaradi velike izbire mulčerjev se lahko delo danes opravimo še hitreje in bolj natančno

Dan danes je uporabnikom na voljo veliko različnih vrst mulčerjev, ki služijo delu na različnih podlagah in v različnih okoliščinah. Verjetno najbolj prodajani so še vedno univerzalni mulčerji, ki se uporabljajo za mulčanje rastlinskih ostankov v poljedelstvu. Univerzalni mulčerji mulčijo predvsem ostanke kot so koruznica, slama, krompirjeva cima ali sončnice. Univerzalne mulčerje pa lahko uporabljamo tudi v komunali - ob cestah, železnicah in infrastrukturnih objektih, ter v sadjarstvu in vinogradništvu, kjer jih uporabljamo za mulčanje veje, rozge in trave. Nenazadnje pa lahko univerzalne mulčerje uporabljamo tudi pri čiščenju pašnikov.

 

Poleg univerzalnih mulčerjev pa obstajajo tudi mulčerji, ki so nekoliko bolj specializirani. Takšni so na primer poljedelski mulčerji, ki so nekoliko robustnejši in vsestransko uporabni za delo na velikih kmetijskih površinah pri večji delovni hitrosti, premorejo pa tudi večji volumen mulčane mase. Namenjeni so predvsem mulčenju žitnih in koruznih strnišč, travinja, sončnic ter drugih kultur, ki se uporabljajo pri zelenem gnojenju oz. podoru. Poznamo tudi bočne mulčerje, ki so poleg univerzalne uporabe v poljedelstvu namenjeni tudi mulčanju komunalnih površin z nagibom +90°/-60°, predvsem brežin vodotokov, jarkov, obcestnih površin in travnikov, sadovnjakov ter pašnikov. Travni mulčerji so namenjeni predvsem hitremu in efektivnemu mulčenju travne mase v sadovnjakih, vinogradih, parkih, na pašnikih, letališčih ali celo golf igriščih, vinogradniško-sadjarski mulčerji pa profesionalni uporabi v vinogradništvu in sadjarstvu za mulčenje rozg, vej in trave. Poznamo še gozdarske mulčerje, ki se uporabljajo predvsem za čiščenje površin v zaraščanju ter vzdrževanje gozdnih in kmetijskih površin. Namenjeni so drobljenju vseh vrst lesa, vej, grmičevja, lesnatih rastlinskih ostankov, podrastja, dračja ter tanjših debel. Razvili pa so se tudi mulčerji za šparglje, ki so enostavni za uporabo in predstavljajo popolnoma nov koncept stroja, ki ponuja namenski ter praktičen dizajn. Le-ta uporabnikom zagotavlja potrebno zanesljivost in priročnost pri uporabi ter zagotavljajo bistveno kakovostnejše rezultate pri mulčanju.

Zaradi kontrole vlažnosti tal lahko z mulčerji vzdržujemo stalno talno temperaturo

Z mulčerji lahko zagotovimo optimalno temperaturo za rast rastlin, ki jih posadimo na določenem območju, saj tla z mulčenjem ohranimo vlažna. Poleg tega pa z mulčerjem poskrbimo tudi za odstranitev plevela, kar bo pripomoglo k rasti želene vrste rastlin, hkrati pa zemlji zagotovimo veliko hranilnih snovi, ki jih rastline, posajene v njej, potrebujejo za svojo rast.

 

Kako se odločiti za pravi mulčer?

Preden se lotimo mulčanja in seveda pred nakupom mulčerja nasploh pa moramo dobro razmisliti o konfiguraciji terena, na katerem bomo mulčer uporabljali. Pri izbiri se moramo seveda najprej osredotočiti na namen mulčenja, zraven tega pa ne smemo pozabiti na naravo terena, ki se mu mora mulčer dobro prilagajati. Z upoštevanjem navedenih podatkov bomo izbrali mulčer, ki bo zadostil vsem našim potrebam.

Rabljeni mulčer za bager

Rabljeni mulčerji so dobro vzdrževani in redno servisirani

Tudi v podjetju Tisa d.o.o. se lahko pohvalimo z bogatim strojnim parkom, ki premore različne tipe mulčerjev. Z gozdarskimi mulčerji opravljamo storitve frezanja grmovne vegetacije, vejevja in drevesnih panjev. Strojni park obsega mulčer goseničar moči 400 KS ter mulčer gumaš 260 KS. Freze strojev imajo delovno širino 2300 mm in pri hitrosti vrtenja 1000 obratov/minuto meljejo ali drobijo veje, panje ali grmovje. Zmleta lesna masa ostane na mestu mletja. Gozdarske mulčerje uporabljamo na različnih področjih:

 

  • vzpostavitev pašnih ali travniških površin,
  • mletje grmovne vegetacije do 10 cm prsnega premera,
  • izravnava manjših neravnin na terenu,
  • vzdrževanje tras elektrovodov ali drugih linijskih objektov,
  • drobljenje manjših kamnov ali skal,
  • drobljenje kamnov do globine 30 cm izvajamo s frezo Seppi Supersoil.

 

Gozdarske mulčerje pa lahko nenazadnje uporabljamo tudi pri obnovah sadovnjakov, pripravi igrišč za golf ali celo pri pripravi smučarskih terenov.

 

Pri nas pa vam ponujamo tudi možnost nakupa rabljenega mulčerja. Ker je stroj dobro vzdrževan in redno servisiran, lahko zagotovimo, da bo njegova življenjska doba dolga, vi pa boste z njegovim delom zadovoljni. Storitve podjetja Tisa pa se ne omejujejo zgolj na mulčanje pač pa se lahko stranke pri nas odločijo tudi za storitve z področja arboristike, gozdarstva, poskrbimo pa lahko tudi za dobavo biomase. Vse storitve, ki jih opravljamo pri nas so izvedene natančno, hitro ter v skladu z najsodobnejšimi standardi, ki zagotavljajo varnost ter kvaliteto.

 

Vas zanima več o rabljenih mulčerjih, ki jih ponujamo ali zgolj o storitvi mulčanja, ki jo lahko izvedemo za vas? Obiščite našo spletno stran, kjer si lahko ogledate mulčerje, ki so na voljo, opisali pa smo tudi možnost uporabe mulčerja za bager. V primeru dodatnih vprašanj smo vam na voljo tako po telefonu 031 714 -882 kot tudi po e-pošti ales.samec@tisa.si, kjer vam bomo z veseljem odgovorili na vsa vprašanja ki se vam o mulčerjih in mulčenju še zastavljajo.