Kako se pravilno lotimo podiranja dreves?

Sodobni tempo življenja nas sili, da veliko časa preživimo v službi, v trgovini in po drugih opravkih. Zato je pomembno, da imamo lep in urejen dom v katerega se vedno radi vračamo. Pomemben del, k toplemu domu prispeva tudi urejena okolica doma, ki odraža naš odnos do stvari in ljudi, ki nas obkrožajo.

 

SKRB ZA OKOLICO NAŠE HIŠE

Ne glede kako dobro pokosimo travo in koliko lepih rož posadimo lahko vtis o urejeni okolici pokvari drevo, ki ne paše v naš prostor. Drevo s svojimi vejami lahko odvzema sončno svetlobo drugim rastlinam. Velika in stara drevesa pa so lahko tudi nevarna, če se jim lomijo veje ali če obstaja možnost, da se prevrne celostno drevo.

 

PRAVILNO PODIRANJE DREVES

V takšnem primeru se lahko odločimo, da to drevo posekamo. Tega se nikar ne lotevajte sami, če nimate ustreznega znanja in opreme. Najbolj varno je, da za to pokličemo strokovnjake, ki s svojimi izkušnjami poznajo pravilne tehnike za odstranjevanje drevesa.

 

NEVARNOSTI PODIRANJA DREVES

Gibanje dreves ob padcu je nepredvidljivo zaradi česar je podiranje preveč nevarno opravilo, da bi se ga lotili sami. Drevesa so običajno velika in lahko s krošnjo tehtajo tudi nekaj ton. Nepredvidljiv padec lahko poškoduje ljudi in bližnjo infrastrukturo. Zato moramo ubrati pravilno tehniko podiranja drevesa.

Podiranje starih dreves

 

ODSTRANJEVANJE OSTANKOV DREVESA

Tudi, ko drevo pravilno odstranimo v naši okolici še vedno ostanejo njegovi ostanki. Najtežje je odstraniti štor in korenine. Vendar za to nam ni potrebno razkopavati vrta z bagrom, tem več lahko štor in korenine preprosto odstranimo z mulčeji. Z mulčerjem lahko frezamo štore do globine 30 cm in odstranimo površinske korenine odrezanih dreves. Z manjšimi modeli pa lahko dostopamo tudi do atrijev in težje dostopnih vrtov.