Grmovnice - nepogrešljivi vrtni prebivalci

Grmovnice

Grmovnice ali grmi imajo tako kot drevesa v vrtu pomembno vlogo. Medtem ko drevesa s svojimi visokimi krošnjami zavzemajo zgornji pas, rože spodnjega, grmi pa zapolnijo vmesno vrzel. Predstavljajo ogrodje zasaditve vrta in dajejo zasnovi vrta obliko in strukturo. Ne potrebujejo veliko nege in pozornosti, poleg tega pa vam prinesejo več let veselja. Same po sebi predstavljajo dovolj močan element, da lahko stojijo samostojno. So dovolj prilagodljive, da se dobro ujamejo z enoletnicami, dvoletnicami in trajnicami. Z različnimi kombinacijami zimzelenih, cvetočih in listopadnih grmov lahko ustvarjamo zanimive vrtne podobe, ki se bodo spreminjale preko leta.

Pestra izbira grmovnic različnih velikosti in oblik

Grmi so različnih velikosti in oblik, nekateri imajo namesto listov iglice, drugi so zimzeleni in tretji odvržejo liste. Pritlikave lahko uporabljamo za prekrivanje tal, visoke pa kot samostojne okrasne elemente. Večina grmovnic ima stožčasto, povešavo ali pa zaobljeno obliko, pojavljajo pa se tudi nekatere druge oblike. Številne lahko z obrezovanjem oblikujemo.


Pri izbiri se ravnamo po okrasnih in praktičnih lastnostih. Bistveno je, da se na primer okrasne grmovnice ujemajo z obstoječim rastlinjem oz. rastlinjem, ki ga nameravamo saditi v okolici grmovnic. Zanemariti ne smemo tudi rastiščnih razmer. Nekateri grmi so majhni in ne dosegajo več kot 20 cm, medtem ko drugi lahko dosežejo tudi 6 in več metrov v višino ter se zelo razrastejo v širino.

 

Okrasne grmovnice poskrbijo za strukturo in raznolikost vašega vrta čez vse letoOkrasne grmovnice

Izraz okrasne grmovnice uporabljamo za rastline, ki jih gojimo posebej zaradi njihovih dekorativnih značilnosti na vrtovih – ali za določeno vrtno tematiko ali za rezano cvetje. Okrasne grmovnice gojimo zaradi njihovega vonja, listov, plodov in cvetov – gre torej za same estetske značilnosti. Včasih gojimo tudi bolj nenavadne grme, ki vzbujajo pozornost, na primer kaktuse. Standardne okrasne grmovnice na dolgih deblih so odlična vrtna dekoracija, pa naj bo to v velikem loncu na terasi ali v obrobku. Okrasni grmi predstavljajo odlično izbiro, če želite poudariti svojo vrtno potko – najbolje je, da posadite več primerkov v vrsti ob robu.

 

V podjetju Tisa d.o.o. prodajo sadik grmovnic dopolnjuje tudi sajenje in kasnejše obrezovanje grmovnic, pri čemer upoštevamo najsodobnejša arboristična načela. Z gozdarskimi mulčerji pa poskrbimo tudi za profesionalno odstranjevanje grmovja. Strojno čiščenje je najhitrejši način odstranjevanja grmovne vegetacije in v nadaljevanju omogoča vzdrževanje travniške površine s kosilnico.


Vabljeni.