Urejanje okolice hiše z okrasnim in sadnim drevjem za boljše bivanj

23. januar 2020

 Velikokrat o urejanju okolice hiše ali vrta začnemo razmišljati, ko naša hiša že stoji ali po dolgotrajni zimi o pomladanskem urejanju okolice hiše. V vsakem primeru je dobro, da kakršnekoli posege v urejanje okolice hiše prej dobro načrtujemo in se seznanimo z vsemi podrobnostmi, ki bodo naš vrt oz. okolico hiše naredile estetski in uporaben. Ponavadi dostikrat razmišljamo, katero okrasno drevje bi ustrezalo za naš vrt, kako okrasno drevje pravilno izbrati in kje ga dobimo. Morda se bomo pri urejanju okolice hiše morali prvič spopasti tudi z obrezovanjem sadja oz. sadnih dreves, sprašujemo se, kakšne naj bodo sadike sadnih dreves itd.. V kolikor smo pri urejanju okolice hiše relativno neizkušeni in novi, bo najbolje, da se za okrasno drevje obrnemo na strokovne ponudnike, ki nas bodo podučili in seznanili z vsem, kar moramo vedeti. Navsezadnje bomo s pravilnimi odločitvami uredili okolico hiše v lep okrasni vrt, ki bo cvetel in uspeval skozi vse leto.

okrasno drevje

Izberimo primerno in kakovostno okrasno drevje za urejanje okolice hiše

Okrasno drevje prijetno popestri urejanje okolice hiše. Z lepoto, ki traja skozi vse letne čase, nam lahko okrasna drevesa v domači pokrajini nudijo veliko estetskih užitkov. Vsako drevo oziroma okrasno drevje prispeva delček v celoto, ki določa značaj okolice našega doma. Okrasni iglavci npr. imajo to prednost, da tudi v zimskem času poskrbijo za čudovit pogled na vaš vrt. Okrasni iglavci so vizualno zelo lepi in razgibani. To so drevesa, ki so zimzelena, in imajo v sebi veliko vode in smole, zato nas pogosto razveselijo s prijetnimi vonjavami. Poleg estetskega učinka ima okrasno drevje tudi veliko uporabno vrednost pri urejanju okolice hiše. Če živimo v ubranem okolju z veliko mestnega hrupa in onesaženega zraka, nam določeno okrasno drevje pomaga izboljšati kakovost bivanja, saj ublaži hrup in čisti zrak.Seveda pa je pri okrasnem drevju pomembno pravilno vzdrževanje, torej obrezovanje in druga oskrba, ki je nujno potrebna za to, da so naše rastline zdrave in da uspevajo tudi več desetletij. 

Obrezovanje sadja za boljšo rast in kakovost na vrtu ali v sadovnjaku

Obrezovanje sadja je zagotovo eno izmed najpomembnejših opravil v našem vrtu ali sadovnjaku. V kolikor namreč sadna drevesa prepustimo, da se naravno zarastejo, razvijejo izredno gosto krošnjo in tanke veje, ki ne zdržijo težkih plodov. Ker se listi na ta način gosto razrastejo med seboj, pride hitro do nastanka številnih bolezni pa tudi do manjših in bolnih plodov.  Večina sadnih dreves ne potrebuje obrezovanja vsako leto, ko so že bili obrezani in obdelani. Začetno obrezovanje sadja je pomembno, da mladim drevesom pomagamo ustvariti debela stebla in odpreti prostor, kamor bosta vstopala svetloba in zrak. Najboljši čas za obrezovanje sadja je ob sajenju, v naslednjih letih pa zgodaj spomladi, preden se odprejo popki in drevesa še mirujo. V kolikor imamo na vrtu večja drevesa, je smiselno, da najamemo strokovnega izvajalca, ki bo s primernimi stroji in znanjem pravilno in varno obrezal naše drevje. V kolikor imamo na vrtu kakšnega iglavca, so zaradi goste krošnje ta drevesa idealna za obrezovanje. Tu ne gre le za opcijo žive meje iz iglavcev, ki je izredno popularna, saj iglavci listov ne odvržejo. Iz teh dreves lahko obrezujemo celo skulpture, ki navdušujejo naše obiskovalce, sosede ali naključne mimoidoče.

urejanje okolice hiše

Kako za urejanje okolice hiše izberemo kakovostne sadike sadnih dreves

Ko se odločamo, da bomo za urejanje okolice hiše posadili sadno ali okrasno drevje, si želimo, da bodo ta drevesa dolgoročno zdrava, zato moramo pri sami izbiri upoštevati pravo lego za izbrano drevo, da bo primerno posajeno in dobro vzdrževano oz. oskrbovano. Dostikrat se pri sami izbiri prehitro odločamo za nakupe sadik sadnega ali okrasnega drevja v velikih supermarketih, ker so tam cene ugodnješe. Vendar so to velikokrat sadike brez notranje kakovosti, ker so rasle v kontroliranem okolju z nadzorovanim dodajanjem vode in hrane, pogosto v šotnem substratu.  Zato so manj odporne, težje prenesejo šoke ob presaditvi v naravno okolje in zato jih tudi veliko propade. Dobro je, če so sadike gojene v podobnih podnebnih razmerah in na podoben način in da so se sadike v naših krajih dobro obdržale več rastnih obdobij. Na ta način bodo dologoročno popestrile izgled in urejanje okolice hiše.

Kako do kakovostnega okrasnega drevja in ugodnih cen

Preden se odločimo za nakup nas seveda zanima tudi cenik okrasnega ali sadnega drevja, pri čemer pa je dobro, da se ne odločimo prenaglo takoj ko zagledamo najcenejšo opcijo. Zavedati se moramo, da najcenejša ponudba ne pomeni vedno dologoročne kakovosti. Zato je lahko na začetku najcenejše okrasno ali sadno drevje na koncu precej drago. Preden se odločimo, kaj in za za kakšno ceno bomo izbrali, se pozanimajmo pri strokovnem ponudniku, ki bo v skladu s sodobnimi arborističnimi načeli posadil in vzdrževal kakovostno okrasno drevje. Cenik in vse ostalo si zato podrobno oglejte skupaj z njimi.

sadne sadike