Kaj je mulčer, kdaj ga uporabljamo in kaj upoštevati pri nakupu?

21. marec 2019

Mulčer je stroj, ki je namenjen mulčenju rastlinskih ostankov v poljedelstvu, vinogradništvu, sadjarstvu ter čiščenju ostalih kmetijskih, komunalnih in infrastrukturnih površin. Dan danes poznamo veliko različnih mulčerjev, ki jih lahko uporabljamo na različnih terenih pri mulčanju različnih rastlinskih ostankov. Mulčerje lahko uporabljamo tako doma na domačem dvorišču kot tudi v poljedelstvu, gozdarstvu pa celo v komunali, poznamo pa na primer tudi mulčerje za šparglje.

 

Mulčerji za traktor

 

Katere vrste mulčerjev poznamo in za kaj jih uporabljamo?

 • Univerzalni mulčer, ki ga uporabljamo za mulčenje rastlinskih ostankov v poljedelstvu. Z njim lahko mulčimo na primer koruznico, slamo, krompirjeve cime in celo sončnice. Poleg tega pa ga porabljamo tudi v komunali (ob cestah, železnicah in infrastrukturnih objektih), v sadjarstvu in vinogradništvu (veje, rozge, travinje) ter za čiščenje pašnikov.
 • Poljedelski mulčerji se lahko pohvalijo z robustnim izgledom in so tako izjemno vsestransko uporabni tako za delo na velikih kmetijskih površinah pri večji delovni hitrosti in kjer je večji volumen mulčene mase kot tudi za mulčenje manjših mas. Namenjeni so predvsem mulčenju žitnih in koruznih strnišč, travinja, sončnic ter drugih kultur, ki se uporabljajo pri zelenem gnojenju oziroma podoru.
 • Bočni mulčer je - prav tako kot poljedelski mulčer - uporaben v poljedelstvu, njegova prednost pa je v tem, da ga lahko uporabljamo pri mulčenju na visečih površinah. Namenjen je tudi mulčenju komunalnih površin z nagibom +90°/-60°, predvsem brežin vodotokov, jarkov, obcestnih površin in travnikov, sadovnjakov ter pašnikov.
 • Travniški mulčerji so namenjeni predvsem hitremu in efektivnemu mulčenju travne mase v sadovnjakih, vinogradih, parkih, na pašnikih, letališčih ali golf igriščih.
 • Vinogradniško-sadjarski mulčerji so namenjeni profesionalni uporabi v vinogradništvu in sadjarstvu za mulčenje rozg, vej in trave.
 • Gozdarski mulčerji so namenjeni se za čiščenje površin v zaraščanju ter vzdrževanje gozdnih in kmetijskih površin. Namenjeni so drobljenju vseh vrst lesa, vej, grmičevja, lesnatih rastlinskih ostankov, podrastja, dračja ter tanjših debel.
 • Mulčer za šparglje se lahko pohvali z enostavno uporabo. Nudi popolnoma nov koncept stroja, namenski ter praktičen dizajn pa daje uporabnikom potrebno zanesljivost in priročnost pri uporabi ter zagotavlja bistveno kakovostnejše rezultate pri mulčenju.

Kaj moramo vedeti, ko kupujemo (rabljeni) mulčer?

Mulčerje je mogoče kupiti tako preko spleta kot tudi v različnih trgovinah, ki ponujajo stroje in opremo za obdelovanje vrta. Preden se lotimo nakupa mulčerja se moramo vprašati v kakšne namene bomo mulčer dejansko uporabljali ter svoj nakup dejansko prilagoditi lastnim potrebam. Odločimo se lahko tako za nove kot za rabljene mulčerje, v trgovinah pa je mogoče kupiti tudi kardan za mulčer. V kolikor bomo mulčili večje površine se lahko odločimo za mulčer za traktor.

Kakšne so prednosti mulčenja?

Prednosti mulčenja je veliko. Mulč senči tla in tako ustvarja dobre pogoje za rast, saj tla ostajajo vlažna in senčna. Med drugim nam bo tako uspelo prihraniti nekaj vode za zalivanje. Ker ostanejo tla vlažna, je v njih veliko mikroorganizmov in živali. Deževniki in drugi talni organizmi ohranijo zrahljanost tal. Deževniki vlečejo travne bilke v zemljo in jih tam prebavijo. Za seboj pa pustijo »črno zlato«: svoje iztrebke oz., ki veljajo za najboljše ekološko gnojilo na svetu.

 

Rabljeni mulčerji za mulčenje

Kako se pravilno lotiti mulčenja trave?

Seveda pa se moramo ob nakupu mulčerja zavedati tudi tega, kako pravilno mulčiti. Največkrat se doma lotimo mulčenja trate, ki ga sicer lahko izvedemo že s kosilnico, ki jo premoremo doma. Trato pri košnji z mulčenjem je potrebno kositi nekoliko pogosteje, kot bi to počeli brez mulčenja. Prvo košnjo je potrebno praviti s sveže nabrušenimi rezili, saj bomo v nasprotnem primeru poškodovali nežne travne bilke, ki tako ne bodo uspevale kot bi si želeli sami. V kolikor bomo razcefrali vrhove bilk bo trava porumenela. Velja pravilo, da ne smemo odrezati več kot 1/3 travne bilke. V spomladanskih mesecih je potrebno odstraniti vejevje in listje.

 

Seznam prednosti mulčenja je kar dolg in vsebuje predvsem naslednje postavke:

 • pretvorba odpadkov v hranila, kar zmanjša potrebo po gnojenju;
 • izboljšano mikro življenje;
 • povečava se plasti humusa;
 • odstranjevanje ali kompostiranje odpadkov ni potrebno kar je dobro saj se tako ne dodaja odpada na že tako preobremenjeno okolje.

 

Seveda se velikokrat vprašamo, kdaj je trato potrebno mulčiti? Najbolj primeren čas za mulčenje je takrat, ko zunanja temperatura ne pade pod 6 stopinj, saj je takrat v tleh še nekaj mikro življenja.

Ostanki trate vsebujejo 80 do 85% vode, posledično pa trata, ki jo pokosimo hitro razpade, nevarnost nastajanje stelje pa je tako majhna. Razpad ostankov trate se zgodi takoj, če se vsakič kosi samo tretjina višine bilk. Kakorkoli se pa naenkrat ne sme kositi več kot polovica višine bilk, ker se s tem poveča nevarnost izsušitve zaradi izgube tekočine iz rastlin. Pozabiti pa ne smemo niti na možnost mulčenja listja, ki prav tako blagodejno vpliva na naš travni sistem in ga preskrbi z določenimi hranili.