Drobilci vej so orodje, ki nam bodo na vrtu olajšali marsikatero delo

21. marec 2019

Približuje se pomlad in če odvečnega zelenja nismo porezali že jeseni, je nujno, da delo opravimo sedaj. Pri pospravljanju dvorišča nam lahko delo izjemno olajšajo drobilci vej, s pomočjo katerih bo naše delo veliko hitreje pa tudi natančneje opravljeno. Drobilci vej bodo enostavno in hitro velik kup lesa spremenili v majhne delčke, primerne za kompostiranje, zastirko ali pa celo za kurjavo.

 

Drobljenje kamnov

 Kaj moramo vedeti preden se odločimo za nakup drobilca vej?

Preden se odločimo za nakup drobilca vej se moramo vprašati o tem, kaj si od drobilca sploh želimo oz. kaj od njega pričakujemo, saj je od obsega del, ki jih bomo z njim opravljali odvisno tudi, koliko bomo za drobilec vej odšteli, načeloma pa lahko zelo soliden drobilec vej kupimo že za okrog 125 evrov, njihove cene pa segajo vse tja do 500 evrov in več.

 Za občasno domačo uporabo so najprimernejši električni drobilniki, ki pa se razlikujejo tudi po dolžini električnega kabla. Vsekakor je pred začetkom dela potrebno poskrbeti za ustrezno varnost, zato moramo uporabljati zaščitna očala, delovne rokavice in čepke za ušesa za zaščito pred hrupom.

 

Na trgu obstajata dve vrsti drobilcev vej:

 • takšni, ki vejevje sekajo z rezilom;
 • pri katerih za obdelavo poskrbijo posebni valji z ostrimi zobniki;

 

Drobilniki z rezili veljajo za nekoliko glasnejše, zelenje pa moramo vanje ves čas potiskati, zato se nam lahko tu in tam pripeti tudi, da pride do povratnega udara. Primerni so za drobljenje manjše količine vej. Boljši drobilci vej se seveda lahko pohvalijo z več rezili, ki omogočajo hitrejše in enostavnejše delo, pri delu pa pomaga tudi pravilno oblikovan nastavek za polnjenje. Drobilniki z valji zmeljejo in razsekajo zeleno obrezano vejevje med dvema valjema, so tišji in material samodejno vlečejo v notranjost. Uporabni so tudi za drobljenje večjih kosov, a se lahko tudi zato bolj pogosto zgodi, da se zamašijo. Zato je pomembno, da omogočajo nastavitev širine med valjema in da je dostop do notranjosti drobilnika preprost. Drobilniki z valji so težji in večji kot drobilci vej z rezilom, zato je njihovo premikanje po vrtu veliko težje. Vsekakor pa je potrebno biti pozoren na to, da se z drobilcem vej ne lotimo drobljenja kamnov, saj lahko svoj drobilec dokaj hitro uničimo.

 

Za enostavnejše delo vam ponujamo nekaj nasvetov, da bo delo na vrtu z drobilcem vej še enostavnejše:

 • Zelenje je potrebno drobiti hitro po obrezovanju, saj bo les tako mehkejši in ga bo enostavneje kompostirati.
 • Med drobljenjem je dobro izmenjevati trši les z mehkejšim zelenjem (na primer z živo mejo), saj bomo s tem preprečili zamašitev rezil oziroma valjev.
 • Drobilnik je potrebno po drobljenju mehkejšega vejevja skrbno očistiti, saj bodo v nasprotnem primeru ostala rezila založena.
 • Pred čiščenjem ali odstranjevanjem zamašenih delov moramo drobilec vej nujno izključiti iz električnega omrežja.
 • Ker lahko nekatero zelenje draži kožo, moramo pri delu zmeraj uporabljati rokavice, zaradi varnosti pa tudi zaščitna očala in ušesne čepke.
 • Ločevati je potrebno tudi različne vrste drobljenega lesa – bolj trdega lahko uporabljamo za zastirko ali ogrevanje, mehkejšega pa za kompost.
 • Preveriti moramo tudi, da ne bi v drobilnik vstavili kamenja, saj bo otopilo rezila, zamašilo dostop do njih ali pa celo letelo vse naokrog.
 • Če je le mogoče vstavimo veje z debelejšim koncem naprej, poleg tega pa ne pretiravamo s polnjenjem drobilnika, za potiskanje mehkejšega vejevja pa uporabljamo debelejšo palico.
 • Poskrbeti pa je potrebno tudi, da izrastki in poganjki niso večji, kot je dovoljena širina materiala.

Kaj so sekanci in drobljenci?

Drobilec vej velikokrat uporabljamo pri izdelavi sekancev in drobljencev. Sekanci in drobljenci predstavljajo lesno biomaso, ki jo lahko s pridom uporabimo za ogrevanje. Omenjena biomasa nastane kot odpadni produkt pri predelavi lesa in izdelavi lesnih izdelkov. Med lesno biomaso štejemo še:

 • žagovino,
 • lesne krajnike,
 • lesne ostanke,
 • odslužen odpadni les

Kako poteka izdelava sekancev in na kaj biti pozoren pri nakupu?

Ko govorimo o sekancih dejansko govorimo o strojno predelanem lesu. Izdelava sekancev se začne z nabiranjem lesne biomase (najpogosteje gre za nabiranje manj kakovostnega lesa). Sama izdelava pa nato poteka v posebnih strojih za izdelavo sekancev, ki jih imenujemo sekalniki in drobilniki. Na velikih skladiščih in odlagališčih lesa, se uporabljajo stacionarni sekalniki in drobilniki. Stroji za izdelavo sekancev pa so lahko tudi premični.

 

Sekanci in drobljenci

 

Sekanci se uporabljajo predvsem kot gorivo. Gre za okolju prijazno gorivo, ki je vse bolj popularno. V večini se uporabljajo za ogrevanje individualnih stanovanjskih stavb, v toplarnah in za proizvodnjo elektrike v termoelektrarnah, uporabljajo pa se lahko tudi v hortikulturi in pri urejanju vrtov kot sredstvo za zatiranje in preprečevanje razvoja plevela, ob tem pa so dobri tudi zato, ker pripomorejo k zaviranju erozije. Pri nakupu sekancev moramo biti pozorni na vsebnost vlage – le-ti naj bi vsebovali nekje med 10 in 30% vlage. Več kot je vlage, več energije se porabi za izparevanje vode, posledično pa je izkoristek manjši. Pri 20 do 25-%i vlažnosti energijska vrednost sekancev znaša med 3,5 in 4,5 kWh/kg.