16. maj 2018

Drevesa in različne vrste dreves: prodaja sadik in sajenje mladih sadnih dreves

Drevesa so naše veliko bogastvo in najmanj, kar lahko naredimo za njih je, da poskrbimo za njihovo ustrezno nego in jim omogočimo primerno rast. Drevesa so trajna vrsta rastlin z olesenelim deblom, ki imajo korenine globoko v zemlji, njihove veje pa se stegujejo proti nebu in tvorijo krošnjo. V Sloveniji so drevesa prisotna praktično povsod, vse bolj pa narašča trend sajenja dreves tudi v mestnih središčih. Večina dreves je dobro prilagojena na razmere, v katerih živijo, če pa se odločite za sajenje bolj eksotičnih vrst dreves, ki v naših krajih niso avtohtone, morate poskrbeti za primerno nego. Vrste dreves so različne, eno pa jim je skupno – drevesa so naše bogastvo in nam nudijo ne le lepoto, temveč tudi prijetno bivalno klimo. Veliko ljudi se odloča za sajenje dreves na svojih vrtovih oziroma sadovnjakih, pa ne vedo, kako poskrbeti za ustrezno sajenje mladih dreves in njihovo obrezovanje. Prav slednje je izredno pomembno za bogato letino. V podjetju Tisa d. o. o. vam ponujamo kvalitetne storitve na področju sajenja in obrezovanja dreves. Poleg tega pa se ukvarjamo tudi s prodajo sadik sadnega drevja. Sadna drevesa je, za razliko od gozdnih, potrebno obrezovati in skrbeti za njihovo pravilno rast. V podjetju Tisa d. o. o. vzgajamo vse vrste mladih sadik sadnega drevja za prodajo, za vas lahko pa opravimo tudi strokovno obrezovanje vseh vrst dreves.

 

Sadike dreves za parke

Vrste dreves oziroma sadik sadnih in okrasnih dreves

V podjetju Tisa d. o. o. vzgajamo in prodajamo sadike sadnega drevja pa tudi sadike okrasnih dreves za vrtove, sadovnjake in nasade. Poleg tega pa lahko poskrbimo tudi za ustrezno nego vaših sadnih in okrasnih dreves. Če potrebujete sajenje sadnih dreves ali sajenje okrasnih dreves, smo prav tako tukaj za vas. Vzgajamo in prodajamo naslednje sadne sadike: sadike koščičastega sadja, pečkastega sadja, jagodičastega sadja, lupinastega sadja ter sadike južnega sadja. Drevesa, ki jih vzgajamo, sadimo in prodajamo predstavljajo pomemben del naše dejavnosti. Na nas se lahko obrnete tudi, če potrebujete profesionalne in varno podiranje dreves, obrezovanje dreves, mulčenje itd. Na področju obrezovanja dreves imamo veliko izkušenj in znanja. Izvajamo:

  • posek dreves v vseh razmerah,
  • obrezovanje dreves,
  • arboristično sanacijo starih in spomeniško zaščitenih dreves,
  • odstranjevanje panjev s frezo ,
  • dobavo in saditev dreves različnih vrst in velikosti,
  • arboristične preglede in strokovna mnenja.

Če potrebujete nasvet o sajenju dreves ali vas zanimajo eksotične vrste dreves, se obrnite na nas. Z veseljem vam bomo svetovali pri izbiri in poskrbeli, da bodo vaša drevesa lepa, zdrava in varna.

Sajenje dreves

Dobavljamo sadike sadnih in okrasnih dreves iz ene največjih drevesnic v Evropi. Prav tako izvajamo strokovno sajenje sadnih in sajenje mladih dreves. Pri nas vam je na voljo široka paleta sadik, ki so dostopne po privlačni ceni. Nudimo vam celovito storitev, vključno s posekom, frezanjem štora, dostavo zemlje, vgradnjo cevi za zračenje, gnojenjem ter sajenjem. Brez razkopavanja in uničevanja zelenice hitro in učinkovito drobimo panje (štore) do globine 30 cm. Za večje panje uporabljamo frezo Vermeer SC 352, za manjše panje ter vrtove, kjer je dostop otežen, pa manjšo frezo Ahwi SF20. Delo opravljajo arboristi z mednarodno licenco. V naši ekipi imamo arborista z mednarodno licenco "ISA Certified arborist" in edinega arborista v Sloveniji z opravljenim izpitom za oceno tveganja za drevo "ISA tree risk assessment qualified". Dela izvajajo delavci z opravljenimi izpiti SKTA in SKTB (arboristične vrvne tehnike) in večletnimi delovnimi izkušnjami, ki vsak dan izvajajo nego drevja.

 

Sajenje gozdnih dreves

Kakšna naj bo nega drevesa, ki ga posadimo?

Večina dreves, ki živijo v gozdu, je prilagojena okolju, v katerem zraste. Sadna drevesa, ki jih posadimo na vrtu, pa potrebujejo veliko več pozornosti in nege. Prav zato je izredno pomembno za vse vrste dreves, ki so posajene na vrtu ali v mestnih središčih, da jih ustrezno negujemo in zaščitimo pred različnimi vplivi. Sadna in okrasna drevesa  pogosteje potrebujejo nego, predvsem v mladosti. V določenih pogojih jih je potrebno zaščititi pred živalmi, negovati z zalivanjem in ustreznim gnojenjem. Obrezovanje  spodbudi cvetenje, kar poveča rodnost. Prav tako pa na ta način oblikujemo krošnjo in spodbudimo rast v želeno smer. Obrezovanje drevesa je pomembno tudi za zdravo rast, saj z odstranjevanjem poškodovanih vej omogočimo nadaljnjo zdravo rast. 

Sajenje dreves in svetovanje o skrbi zanje

Z mislijo na vas in vaše želje vzgajamo in prodajamo najrazličnejše vrste dreves in sadik, zato smo prepričani, da boste pri nas našli tisto, kar iščete. Svojo storitev pa lahko tudi nadgradimo, in sicer tako, da vam ponudimo tudi profesionalno sajenje. Pri tem upoštevamo vse značilnosti posamezne vrste drevesa in poskrbimo, da ima drevo optimalne pogoje za rast. Po potrebi najprej izvedemo tudi posek poškodovanih oziroma motečih dreves in s tem pripravimo prostor za nova. Nato opravimo izkop, zamenjavo zemlje in poskrbimo za zasaditev novih dreves, ki ste jih izbrali. Ponujamo vam tudi kasnejše obrezovanje dreves, pri čemer upoštevamo najsodobnejša arboristična načela.